Καλαμάρια Ολόκληρα Ακαθάριστα Ν. Αφρικής
Για να καθαρίσουμε τα καλαμάρια, τραβάμε το πάνω μέρος που είναι τα πλοκάμια. Μαζί με τα πλοκάμια θα βγει και το κεφάλι. Θα αφαιρέσουμε προσεκτικά όλο το κεφάλι να μη σπάσει ο σάκος με το μελάνι. Μετά θα αφαιρέσουμε από το κέντρο μια στρογγυλή μπαλίτσα που είναι το στόμα.
Από το κάτω μέρος θα αφαιρέσουμε μέσα από το σάκο ένα διάφανο κόκκαλο και ό,τι άλλο υπάρχει μέσα, δηλαδή τα εντόσθια που είναι σαν ζελέ.
Θα τα πλύνουμε καλά, μέσα έξω και θα τα βάλουμε να στραγγίξουν.
Στο σώμα υπάρχουν δύο πτερύγια. Εάν θα κάνουμε τα καλαμάρια γεμιστά, μπορούμε να τα αφαιρέσουμε και να τα ψιλοκόψουμε στη γέμιση ή να τα αφήσουμε επάνω.
Για τηγανιτά θα κόψουμε το καλαμάρι σε λωρίδες, περίπου 2 εκατοστών.